De jongen in de gestreepte pyjama
Berlijn 1943. Als de twaalfjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat …
Lees meerBerlijn 1943. Als de twaalfjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat …
Lees meerOp zondag 27 oktober om 10 uur wordt in de Paardenstraat een struikelsteentje geplaatst voor het huis waar de familie Lion heeft gewoond. Dat zal gebeuren door Gunther Demnig, de initiatiefnemer van de Stolpersteine. Vervolgens …
Lees meerDagblad De Gelderlander publiceerde op 28 oktober 1944 een reportage over de opmars van de geallieerde troepen, die zoals bekend in die periode ook Diessen en Hilvarenbeek bevrijdden. Hieronder het letterlijke verslag. (Van onzen correspondent) …
Lees meerHet is dit jaar tachtig jaar geleden dat er in Nederland massaal werd gestaakt tegen de Duitse bezetting. Ook in toenmalige gemeenten Diessen en Hilvarenbeek kwam men in actie. Toch is deze gebeurtenis nauwelijks opgeslagen …
Lees meerOp zaterdag 26 oktober 2022 is aan de Roovertsedijk een zwerfsteen met plaquette onthuld ter nagedachtenis van de dood van drie Britse soldaten op diezelfde dag in 1944. Het was ten tijde van de opmars …
Lees meerAlan Rogers, Frank Wardle en Harry Kershaw kwamen elkaar eind 1941 tegen aan het begin van de woestijnoorlog in Noord-Afrika. Hun 4e regiment Royal Horse Artillery was uitgerust met lichte pantservoertuigen en geschut. Het drietal …
Lees meerUPDATE | Onlangs is bij de fietsbrug over de N269 een nieuw infobordje geplaatst over de Royal Welch Fusiliers. Deze eenheid uit Wales van het Britse leger bevrijdde in oktober 1944 Hilvarenbeek van de Duitse …
Lees meerHet Regionaal Archief Tilburg wil alle regionale oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een levensbeschrijving én een gezicht te geven. Voor Hilvarenbeek en Diessen hebben heemkundige kring Ioannes Goropius Becanus en Stichting Erfgoed Diessen deze klus op zich …
Lees meerOok op Landgoed Gorp en Roovert was er tijdens de oorlog een illegale verzetsgroep aan het werk. De belangrijkste leden van deze verzetgroep waren de jachtopziener Kees van Halteren (1897 – 1989) uit Hilvarenbeek en …
Lees meerOorlogsverhalen uit De Hilverbode (2) In de Hilverbode van zaterdag 15 mei 1965 verscheen een artikel waarin van vier Bekenaren hun oorlogservaringen vertelden. Alle vier waren ze betrokken geweest bij de verdediging van het land …
Lees meerPeter Davies uit Dundee (Schotland) kwam er via zijn vriend GertJan van Heijst uit Baarschot toevallig achter dat zijn vader in oktober 1944 ook in Hilvarenbeek betrokken was bij de strijd tegen de Duitsers. Bij …
Lees meerHet is alweer 75 jaar geleden dat achtereenvolgens Diessen en Hilvarenbeek werden bevrijd door de Britse troepen. Dit werd op 20 oktober herdacht met een uitgebreid programma. De Bibliotheek was één van de samenwerkingspartners binnen …
Lees meerTijdens de herdenking van 75 jaar bevrijding Hilvarenbeek heeft waarnemend burgemeester Harrie Nuijten in Elckerlyc een hoge koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Moos (Lucien) Raaijmakers. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met …
Lees meerDe Engelse soldaten waren al een week bij ons in de straat. Wij, de familie de Brouwer – van de Sande, woonden in de Grote Voort te Hilvarenbeek. We waren blij dat de oorlog bijna …
Lees meerIn de Hilverbode van zaterdag 15 mei 1965 verscheen een artikel waarin van vier Bekenaren hun oorlogservaringen vertelden. Alle vier waren ze betrokken geweest bij de verdediging van het land tegen de binnenstormende Duitse troepen. …
Lees meerHet relaas van Mevrouw Greet Meijer – Van Gisbergen (1924) Bij het uitbreken van de oorlog op 10 mei 1940 was mevrouw Meijer 15 jaar oud. Dat Nederland, anders dan in 1914, niet met de …
Lees meerDagblad De Gelderlander publiceerde in oktober 1944 een artikel van de gevechten aan het front, dat toen ook rond Hilvarenbeek lag. Het is geschreven door journalist L.J.M. van den Berk, die schrijft over de …
Lees meerIn 2008 is er een straatnaam – of eigenlijk en pad – onthuld die de naam draagt van Alida Lion. Het joodse meisje dat in 1917 in Hilvarenbeek is geboren, en in 1943 in Auschwitz …
Lees meerEen redacteur van ‘Veritas’, een tweewekelijkse katholieke krant in Maastricht, volgde de opmars van de geallieerden in oktober 1944 op de voet. Hij belandde op een gegeven moment ook bij de frontlinie in Hilvarenbeek, waar …
Lees meer