De dood van drie jonge Britse bevrijders op Roovert

Alan Rogers, Frank Wardle en Harry Kershaw kwamen elkaar eind 1941 tegen aan het begin van de woestijnoorlog in Noord-Afrika. Hun 4e regiment Royal Horse Artillery was uitgerust met lichte pantservoertuigen en geschut. Het drietal vocht daarna in Italië. 

In 1943 keerde het regiment terug naar Engeland om zich voor te bereiden op de invasie. Zij landden op 8 juni in Normandië en drongen de Duitsers in de volgende maanden terug tot in Noord-Brabant. Het 4e regiment Royal Horse Artillery was toen toegevoegd aan de 4e Pantserbrigade. Alan en Harry waren schutters, Frank was bombardier. De bevrijding van Tilburg vond plaats vanuit verschillende richtingen maar werd bemoeilijkt door de vele mijnen die de Duitsers hadden gelegd. 

Soldaat Alan Rogers met vrouw en dochter Brenda. Foto > collectie Brenda Lewis

Op 26 oktober gingen de drie vrienden in een jeep vanuit Hilvarenbeek op verkenning richting Poppel. Bij of nabij de bosrand op de Roovertsedijk reden zij op een mijn. Zij waren op slag dood. Hun lichamen werden daar tijdelijk begraven. Later werden de drie vrienden overgebracht naar de geallieerde begraafplaats in Bergen op Zoom, waar zij naast elkaar liggen. 

In 2021 vroeg Brenda Lewis, de dochter van Alan Rogers, aan de heemkundige kring Ioannes Goropius Becanus waar haar vader om het leven is gekomen. Met archiefonderzoek en herinneringen van dorpsgenoten werd de locatie vastgesteld. 

Op 26 oktober 2022 wordt op die plek een zwerfsteen met plaquette onthuld. De steen symboliseert de zwerftocht door Europa van de drie militairen, allen jonge vaders, die hier op brute wijze eindigde op de dag dat het laatste deel van Hilvarenbeek werd bevrijd. 

Overzicht van de begraafplaats in Bergen op Zoom waar de drie omgekomen soldaten naast elkaar zijn begraven.

DE NAMEN

Rogers, Alan Peter Geboren: 11 januari 1921 in Bristol. Overleden: 26 oktober 1944 in Hilvarenbeek. Ouders: George Alexander Roger en Florence Victoria Burgerlijke staat: Trouwde in 1941 in Bristol met Beatrice Mary Lane. Zij hadden één kind: Brenda. Beroep: klerk op het Temple Meads Station in Bristol. 

Wardle, Frank Geboren: 2 november 1910 in Whitefield, Lancashire (Engeland). Overleden: 26 oktober 1944 in Hilvarenbeek. Ouders: James William Wardle en Harriet Fletcher. Burgerlijke staat: Huwde in 1935 in Hayfield, Derbyshire, England met Beatrice May Salt. Zij hadden één zoon, Barry die geboren is in 1938. Zij woonden in Cheshire. Beroep: bouwkundig tekenaar 

Kershaw, Henry Pearce (Harry) Geboren: 1912 in Liverpool Overleden: 26 oktober 1944 in Hilvarenbeek. Ouders: Pearce Perrington Kershaw en Ellen Kershaw. Burgerlijke Staat: Trouwde in januari 1944 in Liverpool met Winifred (Winnie) Parkin. Drie maanden nadat Harry sneuvelde werd hun dochter Lucy geboren. Zij woonden in de wijk Anfield in Liverpool.

Lees ook: Vader van de Brit Peter Davies vocht in 1944 als artillerist in Hilvarenbeek