Jaarlijkse herdenking gijzelaars op Gorp in beeld gebracht

Op 15 augustus 2022 was het tachtig jaar geleden dat de Duitse bezetter vijf gijzelaars uit de interneringskampen in Beekvliet en Haaren in de bossen van het landgoed Gorp en Roovert om het leven heeft gebracht. Op de Gedenkplaats op landgoed Gorp en Roovert wordt nog elk jaar die dramatische gebeurtenis herdacht. Ton Vugts maakte bijgaande foto-impressie. 

Alle foto’s Ton Vugts

Burgemeester Mark van Stappershoef en wethouder Peter van Dijk legden tijdens de herdenking een krans namens gemeente Goirle. Ook bestuurders van de gemeente Hilvarenbeek, Oisterwijk en Sint Michielsgestel legden een krans.

De geschiedenis is bekend. De Duitse bezetter had honderden prominente Nederlands opgepakt en gevangen gezet in Haaren en Beekvliet. Onder hen was ook Bekenaar Cees van Meel. Door deze vertegenwoordigers van de elite van Nederland te gijzelen hoopten de nazi’s het verzet te weerhouden van aanslagen. Omdat het verzet de Duitsers bleef aanvallen werden op 15 augustus 1942 vijf gijzelaars in het diepste geheim door SS-soldaten doodgeschoten in de bossen van Gorp en Roovert. Hun namen: Willem Ruijs uit Rotterdam, Graaf Otto van Limburg Stirum uit Arnhem, Robert Baelde, Christoffel Bennekers en baron Alexander Schimmelpenninck van der Oye.

De Goirlese jachtopziener Marinus van Heerbeek was, zij het op enige afstand, getuige van de executies. Hij hoorde schoten en zag dat Duitse soldaten met schoppen en houwelen de grond aan het bewerken waren. Later ging hij met zijn baas Eduard van Puijenbroek poolshoogte nemen op de locatie en zij ontdekten graven met daarin de lichamen en de palen waar de mannen aan vastgebonden waren tijdens de executie. Pas na het einde van de oorlog werd de gruwelijke omvang van deze gebeurtenis echt duidelijk.