De jongen in de gestreepte pyjama
Berlijn 1943. Als de twaalfjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat …
Lees meerBerlijn 1943. Als de twaalfjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat …
Lees meerOp zondag 27 oktober om 10 uur wordt in de Paardenstraat een struikelsteentje geplaatst voor het huis waar de familie Lion heeft gewoond. Dat zal gebeuren door Gunther Demnig, de initiatiefnemer van de Stolpersteine. Vervolgens …
Lees meerDe fietsroutes “Op ontdekking langs zichtbare herinneringen” van 12 en 20 kilometer lengte, zijn onlangs opnieuw gecontroleerd en aangevuld met nieuwe informatie. Dit met dank aan Kees Naaijkens. De routes zijn verkrijgbaar bij Hilvarenbeek Infopunt.
Lees meerEen dagboek brengt 40-45 in Hilvarenbeek, Biest Houtakker, Diessen en Esbeek terug in herinnering. Presentatie van dit boek vindt plaats op 3 november bij De Voortse Loop in Hilvarenbeek en is daarna te koop bij …
Lees meerRondom de bevrijding in oktober 1944 worden diverse lezingen, bijeenkomsten en concerten georganiseerd. Hieronder het meest actuele overzicht dat steeds wordt bijgewerkt met nieuwe informatie.
Lees meerIn het kader van het programma ‘Tachtig jaar bevrijding Hilvarenbeek en Diessen’ is er op vrijdag 11 oktober een lezing van oud-journalist Tim Overdiek over Nederlandse dwangarbeiders. De lezing vindt plaats in De Gouden Carolus …
Lees meerOp dinsdag 15 augustus 2023 zijn de vijf gijzelaars herdacht die in 1942 in opdracht van de Duitse bezetter ’s nachts in het geheim in de bossen van Gorp en Roovert zijn geëxecuteerd. De slachtoffers …
Lees meerHet is het jaar 1943. Nederland is al ruim twee jaar bezet door Duitsland. Maar de nazi’s zijn de oorlog aan het verliezen; aan het oostfront, in Italië en ook in de lucht boven bezet …
Lees meerHet is dit jaar tachtig jaar geleden dat er in Nederland massaal werd gestaakt tegen de Duitse bezetting. Ook in toenmalige gemeenten Diessen en Hilvarenbeek kwam men in actie. Toch is deze gebeurtenis nauwelijks opgeslagen …
Lees meerAlan Rogers, Frank Wardle en Harry Kershaw kwamen elkaar eind 1941 tegen aan het begin van de woestijnoorlog in Noord-Afrika. Hun 4e regiment Royal Horse Artillery was uitgerust met lichte pantservoertuigen en geschut. Het drietal …
Lees meerOp 15 augustus 2022 was het tachtig jaar geleden dat de Duitse bezetter vijf gijzelaars uit de interneringskampen in Beekvliet en Haaren in de bossen van het landgoed Gorp en Roovert om het leven heeft …
Lees meerUPDATE | Onlangs is bij de fietsbrug over de N269 een nieuw infobordje geplaatst over de Royal Welch Fusiliers. Deze eenheid uit Wales van het Britse leger bevrijdde in oktober 1944 Hilvarenbeek van de Duitse …
Lees meerHet Regionaal Archief Tilburg wil alle regionale oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een levensbeschrijving én een gezicht te geven. Voor Hilvarenbeek en Diessen hebben heemkundige kring Ioannes Goropius Becanus en Stichting Erfgoed Diessen deze klus op zich …
Lees meerEr werd hevig gevochten in Diessen op 12 mei 1940. Franse soldaten probeerden ter hoogte van de Reusel de opmars van de Duitse troepen te stoppen. Tevergeefs, de Fransen waren niet opgewassen tegen de numerieke …
Lees meerVanwege corona was er ook dit jaar een beperkt aantal mensen aanwezig bij de 4 mei-herdenking bij het monument Feniks op de Vrijthof van Hilvarenbeek. Sprekers waren achtereenvolgens burgemeester Evert Weys, pastoor Marc Massae, Ad …
Lees meerIn mei 1940 probeerden Franse troepen de opmars van de Duitsers te stoppen. Onder meer bij Diessen werd fel gevochten. Daarbij lieten elf Fransen het leven. Op het kerkhof herinnert een monument aan deze dappere …
Lees meerHet infopaneel over de Royal Welch Fusiliers dat in oktober 2019 is geplaatst bij de fietsbrug is helaas vernield. Wie de dader of daders zijn is onbekend. Het getuigt van weinig respect voor de Britse …
Lees meerDe dodenherdenking op 4 mei vond dit jaar plaats in hele bijzondere omstandigheden. Ton Vugts, voorzitter van het comité dat in Hilvarenbeek jaarlijks de herdenking organiseert, noemde de sfeer op de lege Vrijthof ‘onwezenlijk’. Maar …
Lees meerVanwege de coronacrisis zal de dodenherdenking op maandag 4 mei in Hilvarenbeek en Diessen zonder publiek plaatsvinden. In Hilvarenbeek zal burgemeester Evert Weys samen met Ton Vugts namens de Commissie 4 mei een krans leggen …
Lees meerDe nationale herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op de Dam in Amsterdam, maandag 4 mei om 19.30 uur, heeft een uiterst sober karakter. Dat zal ook het geval zijn met de dodenherdenkingen …
Lees meer