Infopaneel bevrijders weer terug, bordje Alidapad verdwenen en weer hersteld

UPDATE | Onlangs is bij de fietsbrug over de N269 een nieuw infobordje geplaatst over de Royal Welch Fusiliers. Deze eenheid uit Wales van het Britse leger bevrijdde in oktober 1944 Hilvarenbeek van de Duitse bezetter, om vervolgens richting Tilburg op te rukken. Dit infobordje was eind vorig jaar door vandalen vernield. In opdracht van de gemeente is dat hersteld. Het bordje staat nu overigens aan de oostkant van de fietsbrug. In 2019 is het infopaneel onthuld in aanwezigheid van drie afgevaardigden van de Royal Welch Fusiliers. (Welch is de oude schrijfwijze van het woord Welsh). 

Maar er is niet alleen goed nieuws, want in de Veldhoven is al weer enige tijd het straatnaambordje dat herinnert aan het Joodse meisje Alida Lion verdwenen. Of hier sprake is van vandalisme of antisemitisme blijft gissen. De dader(s) is onbekend. In juli 2008 is het straatnaambordje onthuld door Rabbijn Hetty Groeneveld van de Joodse Gemeente Tilburg. 

Alida Lion werd in 1917 in de Paardenstraat in Hilvarenbeek geboren. Op jonge leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar elders. In 1943 is ze omgebracht in het vernietigingskamp Auschwitz. 

Tegelijk met het straatnaambordje is een hardstenen bank geplaatst als gedenkteken van de hele kleine Joodse gemeenschap die Hilvarenbeek ooit heeft gekend. Hopelijk kan de gemeente ook van het bordje van het Alidapad een nieuw exemplaar laten maken. 

UPDATE | Er hangt inmiddels een nieuw bordje Alidapad

> Verslag onthulling gedenkteken in 2008.

In 2019 is het infopaneel onthuld in aanwezigheid van een delegatie van de Royal Welch Fusiliers.
Paal zonder het bordje Alidapad.
Onthulling van het Alidapad in juli 2008 door rabbijn Groeneveld van de Joodse Gemeente Tilburg.