Over deze website

Project Oorlog en vrijheid

Op 5 mei 1945 capituleerde het Duitse  leger en kwam er een eind aan vijf jaar bezetting die talloze families zwaar heeft getroffen. De gemeenten Diessen en Hilvarenbeek waren al in oktober 1944 bevrijd door de Prinses Irene Brigade,  met steun van Britse troepen. Tragisch is dat er bij die gevechten nog vele doden en gewonden vielen te betreuren.

Elk jaar herdenken we ook in onze dorpen op 4 mei de slachtoffers van het oorlogsgeweld. Dit jaar staan we met een speciaal programma stil bij de dramatische gebeurtenissen in ’40-’45. Het is immers zeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

Maar er is ook aandacht voor het heden, voor mensen die niet in vrijheid leven. Want vrijheid is helaas niet vanzelfsprekend.

Op deze website vind je veel foto’s en beschrijvingen van gebeurtenissen tijdens die  donkere periode. Maar ook video-opnamen van mensen die getuigen over de oorlog uit het verleden, en – helaas – de oorlogen van nu.

Ook op deze website verwijzingen naar andere bronnen, die een stukje van die enorme puzzel vormen over de Tweede Wereldoorlog van 1940 – 1945.

De website kent een dynamische opzet, er zal voortdurend nieuw materiaal worden toegevoegd.

De website Oorlog & Vrijheid Hilvarenbeek is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van Heemkundige Kring Ioannes Goropius Becanus 

 

In ‘Oorlog en vrijheid in Hilvarenbeek’ werkten een groot aantal lokale organisaties en personen samen in een projectgroep [2015]:

De Bibliotheek (Mai van Limpt)
Basisonderwijs (Cor Vennix)
Stichting Hilvarenbeek Museumdorp (Jack de Kort)
Heemkundige Kring IGB (Kees Naaijkens, Emmanuel Naaijkens)
CC Elckerlyc (Hans van der Sanden)
Fotostichting Diessen (Ad van Doormaal)
Werkgroep Heemkunde Esbeek (Ad van Rijswijk)
Serdadu Kembali (Ton Vugts)
Muziek Dans Theater Collectief / Regionaal Senioren Orkest (Maarten Jense)
Beek TV (Jan van de Wiel)
Locushaus (Anne-Marie Holthausen)
KBO (Ruud Groenendijk)
Jongerenwerk R-Newt (Elja Barten)
Stichting Vluchtelingenwerk
E.v.a.

Speciale dank aan Regionaal Archief Tilburg.

  • Vormgeving/eindredactie website Emmanuel Naaijkens. Teksten: Kees Naaijkens, Emmanuel Naaijkens, Ad van Doormaal, Ad van Rijwijk. Reacties emmanuel@naaijkens.nl

(c) Alle auteursrechten voorbehouden, voor zover niet in handen van andere rechthebbenden.