Herdenking gijzelaars: ‘Ook nu democratie en rechtsstaat verdedigen’ 

Op dinsdag 15 augustus 2023 zijn de vijf gijzelaars herdacht die in 1942 in opdracht van de Duitse bezetter ’s nachts in het geheim in de bossen van Gorp en Roovert zijn geëxecuteerd. De slachtoffers waren net als honderden andere vooraanstaande Nederlanders door de Duitsers gegijzeld in kampen in St. Michelsgestel en Haaren.  Onder de gegijzelden was ook Bekenaar ir. Cees van Meel.

De vijf mannen die door een vuurpeloton van Duitse soldaten werden doodgeschoten zijn Robert Baelde, Christoffel Bennekers, Otto graaf van Limburg Stirum, Willem Ruys en Alexander baron Schimmelpenninck van der Oye. Zij werden vermoord in opdracht van de Duitse bezetter, als represaille voor een sabotageactie van het verzet op een trein met Duitse soldaten bij Rotterdam. Bij die aanslag vielen overigens geen slachtoffers. 

Voorzitter Ferdinand Sassen van de stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren, memoreerde dat de vijf mannen een groot offer brachten voor onze vrijheid. Niet alleen de vrijheid in de Tweede Wereldoorlog, maar ook in het heden. Want de democratie en rechtsstaat vormen de ankers en grondslagen van onze samenleving. En dat is niet vanzelfsprekend, onderdrukking en geweld komen in de wereld nog overal voor. 

Sassen verwees onder andere naar de inval van de Russen in Oekraïne, ‘op nog geen tweeëneenhalf uur vliegen van hier’. Democratie en rechtstaat moeten verdedigd worden, ook in eigen land, tegen alle vormen van extremisme. Hij pleitte ook voor mededogen en solidariteit met vluchtelingen en ontheemden, waarvan de schokkende beelden op tv de huiskamer binnenkomen. 

Ter herdenking aan de slachtoffers werden vijf kransen geplaatst.

En zoals vaak bij oorlogsherdenkingen klonk ook nu weer ‘Dit mag nooit meer gebeuren’. Maar de mensheid leert niet van de geschiedenis, constateerde Sassen, ‘l’histoire se répète’. De herdenking werd bijgewoond door een honderdtal nabestaanden en belangstellenden,  vertegenwoordigers van onder andere de gemeenten Hilvarenbeek en Goirle en van de familie Van Puijenbroek. De heimelijke executie vond plaats op het landgoed van Van Puijenbroek. De familie zorgt ook voor het onderhoud van de fusilladeplaats.  

>> Jaarlijkse herdenking gijzelaars op Gorp in beeld gebracht

>> Jachtopziener Kees van Halteren spil in verzetsgroep op Gorp en Roovert

>> Gijzelaarskamp Beekvliet