Openluchtspel over de Pilotenlijn op Landgoed De Utrecht 

Het is het jaar 1943. Nederland is al ruim twee jaar bezet door Duitsland. Maar de nazi’s zijn de oorlog aan het verliezen; aan het oostfront, in Italië  en ook in de lucht boven bezet gebied. Bij de luchtgevechten en door Duits afweergeschut worden heel wat bommenwerpers neergehaald. 

Amerikaanse vliegeniers die werden neergeschoten boven het zuiden van Nederland. Bemanningslid Tom Applewhite kon ontsnappen via de Pilotenlijn.

Vaak weet de vliegtuigbemanning zich met de parachute in veiligheid te brengen. Maar eenmaal op de grond jaagt de vijand op hen. Dit is de achtergrond van het toneelstuk “Neergeschoten! Gered door de Pilotenlijn”. Kees van Kemenade, die veel heeft gepubliceerd over de Tweede Wereldoorlog, is de auteur van het toneelstuk dat in de openlucht wordt opgevoerd. De regie is in handen van Jan Pulles en spelers zijn van toneelgroep In de Kèkert.

Er zijn voorstellingen op 31 mei (Tweede Pinksterdag), 2, 3 en 4 juni. Het stuk wordt opgevoerd bij boerderij De Koekoek, Torenlaan 5 in Esbeek op Landgoed De Utrecht. Veel activiteiten van de helpers van de Pilotenlijn verliepen via het landgoed. 

Meer informatie en kaartjes via deze  link: https://indekekert.nl/kaartje-kopen/  

Meer lezen over de Pilotenlijn? Klik op een van onderstaande linken
Duitsers maakten met arrestaties een eind aan de Pilotenlijn
Onderduikers en piloten ontkwamen via De Utrecht
Een sjaal als herinnering aan een neergeschoten Engelse piloot
Verhalend theater over verzetsman Eugène van der Heijden