Verhalend theater over verzetsman Eugène van der Heijden

Eugène van der Heijden in zijn jonge jaren.

‘Ik zou het zo weer doen’ is de titel van een theaterverhaal dat gaat over Eugène van der Heijden die in de oorlog in Hilvarenbeek een grote rol in het verzet speelde. Zijn herinneringen legde hij vast in een Memoriaal. Zijn zoon Staf vertelt aan de hand van die teksten het verhaal van zijn vader en diens familie.

Eugène van der Heijden (1920 – 2003) was aan het begin van de oorlog een jonge onderwijzer die samen met marechaussee Karst Smit uitgroeide tot de spil van de pilotenlijn annex vluchtlijn. Zij waren een schakel in een internationale, ondergrondse organisatie die honderden vliegeniers en onderduikers, onder wie veel joden, over de grens naar België smokkelde. 

Aan die vluchtroute kwam in november 1943 abrupt een einde toen leden van de verzetsgroep door de Duitsers werden gearresteerd. Naar wordt aangenomen was er verraad in het spel. De gevolgen waren dramatisch: de vader van Eugène en twee van zijn broers worden opgepakt. Zij vonden de dood in een concentratiekamp. Ook enkele andere betrokkenen betaalden hun verzet met hun leven, onder wie Bekenaar Theo Vogels. Eugène van der Heijden en marechaussee Smit konden nog net op tijd onderduiken.

Staf van der Heijden

De Van der Heijdenstraat in Hilvarenbeek herinnert aan deze dramatische gebeurtenissen. Ook de vertelling ‘Ik zou het zo weer doen’ is een monument voor al diegenen die hun leven offerden om het leven van anderen te redden. 

De vertelling wordt opgevoerd op zondag 20 oktober in cultureel centrum Elckerlyc. Het optreden is onderdeel van het herdenkingsprogramma in het kader van 75 jaar bevrijding. 

De voorstelling, tevens de start van het officiële herdenkingsprogramma, begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.