Lezing van Tim Overdiek over dwangarbeiders op vrijdag 11 oktober 

In het kader van het programma ‘Tachtig jaar bevrijding Hilvarenbeek en Diessen’ is er op vrijdag 11 oktober een lezing van oud-journalist Tim Overdiek over Nederlandse dwangarbeiders. De lezing vindt plaats in De Gouden Carolus en begint om 19.30 uur. 

Tim Overdiek tijdens een lezing
Tim Overdiek

Tim Overdiek (Oisterwijk 1965) construeert na een lange speurtocht in zijn boek ‘Zwijgende vaders’ de lotgevallen van zijn vader Paul en de mensen om hem heen die uit Tilburg vertrokken naar Krefeld om daar dwangarbeid (Arbeitseinzats) te verrichten voor de Duitsers. Stap voor stap duikt hij in het verborgen oorlogsverleden en komt in contact met familieleden van lotgenoten. 

Ouders van Janus Brekelmans bij diens graf in het Duitse Dassel. Hij was als dwangarbeider naar Duitsland gestuurd en overleed daar door ziekte.
Ouders van Janus Brekelmans uit Biest-Houtakker bij diens graf in het Duitse Dassel. Hij was als dwangarbeider naar Duitsland gestuurd en overleed daar door ziekte. Links broer en priester Ignace Brekelmans. Hij zou later met zijn echtegenote Liliane Gronert – Ignace was toen al uitgereden als priester – de hulporganisatie Liliane Fonds oprichten. Janus is herbegraven op de erebegraafplaats in Loenen.

Sinds het verschijnen van het boek begin 2024 heeft hij honderden reacties gehad van kinderen van dwangarbeiders die de vragen herkennen die Overdiek zich stelde: Ging hij vrijwillig of onder dwang, waarom niet ondergedoken, hoe was het leven daar en hoe heeft het verblijf in Duitsland zijn verdere leven beïnvloed. Een van de mannen die met Paul Overdiek in Krefeld verbleven was Leo Pallandt, die later in Hilvarenbeek kwam wonen. 

Over zijn boeiende speurtocht en de reacties die hij op zijn boek kreeg, houdt Tim Overdiek op 11 oktober een lezing in De Gouden Carolus.  De lezing wordt georganiseerd door de werkgroep Oorlog en Vrijheid in het kader van 80 jaar bevrijding Hilvarenbeek.

In ‘Tussen Paradijs en Toekomst’ nummer 120 (verschijningsdatum september 2024) staat een artikel van Ton de Jong over dwangarbeiders uit de voormalige gemeenten Hilvarenbeek en Diessen. 

Recensie van ‘Zwijgende vaders’ op Brabant Cultureel

www.zwijgendevaders.nl