Oorlogsslachtoffer Janus van Dijck krijgt een gezicht

In het overzicht dat eerder gepubliceerd is van oorlogsslachtoffers in de voormalige gemeenten Hilvarenbeek en Diessen ontbrak nog een portretfoto van Janus van Dijck. Die foto is recent achterhaald en alsnog toegevoegd aan het overzicht. 

Janus van Dijck

Janus van Dijck (1900 – 1944) kwam om het leven toen hij met zijn platte kar op een landmijn reed op 31 oktober 1944. Die landmijn was neergelegd bij een brugje over het Spruitenstroompje in het gebied De Gooren. Zijn zoon Piet van Dijck, toen nog een jongen, overleefde de explosie die een zuil van zand veroorzaakte zo hoog als de kerktoren.  Op 81-jarige leeftijd vertelde hij voor het eerst in het openbaar over welk drama zich die dag heeft voorgedaan. Hij raakte alleen gewond en had een granaatscherf in zijn knie. 
Ook Harrie de Beer (1908 – 1944) en Marinus Dekker (1916 – 1944) overleefden de explosie niet.  Een vijfde persoon raakte gewond, maar bleef verder ongedeerd. Zoon Piet vertelde dat de klap zo hard was geweest dat hij er eigenlijk niks van meegekregen had. Engelse soldaten kwam later met detectoren om te kijken of er nog meer landmijnen lagen. 

Foto van de familie Van Dijck. Na de dood van de vader stond de moeder er met acht kinderen alleen voor.

> De video met het ooggetuige verslag van Piet van Dijck is hier te zien. 

Het overzicht van de oorlogsslachtoffers is hier te zien.