Sobere herdenking 4 mei

De nationale herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op de Dam in Amsterdam, maandag 4 mei om 19.30 uur, heeft een uiterst sober karakter. Dat zal ook het geval zijn met de dodenherdenkingen in Hilvarenbeek en Diessen.

Dat heeft alles te maken met de corona-crisis die op dit moment de wereld in zijn greep heeft. Grote publieke bijeenkomsten zijn door de overheid verboden. Waarschijnlijk zal het programma beperkt blijven tot de kranslegging en het spelen van de Last Post. In Hilvarenbeek wordt nog bekeken of er een live verslag mogelijk is via de lokale omroep.

Op bevrijdingsdag 5 mei zijn er vanwege dezelfde maatregelen van de overheid geen festiviteiten. Dat raakt Hilvarenbeek en Diessen niet echt omdat al in oktober 2019 de bevrijding is gevierd.
Een geplande heropvoering van het theaterstuk ‘Ik zou het zo weer doen’, over verzetsman Eugene van der Heijden, gaat eveneens niet door. Ook een speciaal programma voor de kinderen rondom de bevrijding is geannuleerd.

Herdenking in Diessen. Archieffoto.