Na 81 jaar monument voor in Diessen gesneuvelde Franse soldaten

De Franse ambassadeur Luis Vassay onthult het informatiebord bij het monument in Diessen.

Er werd hevig gevochten in Diessen op 12 mei 1940. Franse soldaten probeerden ter hoogte van de Reusel de opmars van de Duitse troepen te stoppen. Tevergeefs, de Fransen waren niet opgewassen tegen de numerieke en materiale overmacht van de aanvallers. In de strijd lieten 11 jonge Fransen het leven.

Een kruis op het kerkhof en een kunstwerk herinnerden tot nu toe aan de moedige inzet van de Franse soldaten. Maar nu is er een indrukwekkend monument dat een eerbetoon is aan de Fransen. De Franse ambassadeur Luis Vassy heeft op woensdag 12 mei, precies 81 jaar na de dramatische gebeurtenissen, het monument onthuld. Dat gebeurde in aanwezigheid van de commissaris van de koning in Brabant Ida Adema en de Hilvarenbeekse burgemeester Evert Weys. 

De totstandkoming van het monument – naar een ontwerp van Ton Derks – is een initiatief van de Stichting Erfgoed Diessen. 
Op de website van de stichting staat een uitvoerige toelichting op het monument. In een video wordt de bloedige strijd van 81 jaar geleden, mede aan de hand van ooggetuigen, gereconstrueerd. 

Het ontwerp van het monument is van de hand van Ton Derks.
Graf van de elf gesneuvelde Franse soldaten op het kerkhof van in Diessen. In 1949 zijn de lichamen overgebracht naar de Franse oorlogsbegraafplaats in het Zeeuwse Kapelle.