75 Jaar vrijheid Hilvarenbeek: een podium voor jong en oud

Het is alweer 75 jaar geleden dat achtereenvolgens Diessen en Hilvarenbeek werden bevrijd door de Britse troepen. Dit werd op 20 oktober herdacht met een uitgebreid programma. De Bibliotheek was één van de samenwerkingspartners binnen het project 75 jaar vrijheid Hilvarenbeek. Met een schrijfwedstrijd en een rapworkshop over vrijheid, werden zowel jong als oud bij het thema betrokken en kregen talenten een podium.

Het is een drukke boel bij Cultureel Centrum Elckerlyc. Voor de deur staan oude oorlogsvoertuigen en mensen zijn gekleed in uniformen uit die tijd. Binnen bekijken mensen de fototentoonstelling ’75 jaar vrijheid Hilvarenbeek’. Tientallen foto’s geven een beeld van hoe de inwoners van Hilvarenbeek en Diessen de Tweede Wereldoorlog beleefd hebben. Burgemeester Nuijten opent het programma met een korte toespraak. Vervolgens speelt Staf van der Heijden, zoon van verzetsstrijder Eugène van der Heijden, samen met zijn zus een indrukwekkende eenakter over het leven van zijn vader tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

In de bibliotheek doen kinderen mee aan een workshop rappen onder leiding van rapper Thomas van Vliet.

In de Bibliotheek is de leeftijd beduidend lager. Tegelijkertijd geeft rapper Thomas van Vliet daar namelijk een workshop aan een groep kinderen van 10 tot 14 jaar oud. De kinderen gaan aan de slag met thema ’75 jaar vrijheid Hilvarenbeek’ door er een rap over te maken. Thomas legt ze uit hoe rijmschema’s werken en hoe je een pakkende rap maakt. ‘Want we willen natuurlijk niet dat het een kinderachtig groep 3-rijmpje wordt’.

Allereerst gaan de kinderen aan de slag met steekwoorden noteren en vervolgens moeten ze op basis hiervan op de beat een rap schrijven. Dat blijkt nog best lastig te zijn, maar met een beetje hulp van Thomas komen ze een heel eind. Thomas: “Het grappige is dat ze nu dus de hele tijd met taal bezig zijn, maar dat niet eens doorhebben. Ze leren van alles over rijmschema’s en over hoe je creatief met taal om kan gaan. Daarnaast zijn ze bezig met nadenken over geschiedenis.”

Dan is het moment van de waarheid. In duo’s gaan de kinderen hun raps opvoeren en ondertussen neemt Thomas die op, zodat ze ook thuis een mp3’tje hebben om terug te luisteren. Met rode wangen en gespannen gezichten wordt er gerapt. En dat gaat de deelnemers goed af!

Na afloop vertellen Nikita (10), Isabel (11), Sanne (10) en Ise (11) dat ze de workshop erg leuk vonden. “Normaal gesproken is het een beetje saai om het over oorlog te hebben, maar op deze manier ga je er op een andere manier over nadenken en is het toch interessant!” Daarnaast zijn ze ook enthousiast dat ze echt mochten rappen op muziek en dat het ook opgenomen werd. “Het is wel gek om je eigen stem terug te horen.”

Beluister hier het resultaat van de workshop, de rap ’75 jaar vrijheid’:


Schrijven over de oorlog van toen en nu

Niet alleen op de herdenkingsdag zelf waren mensen creatief bezig. Daarvoor werden inwoners opgeroepen om hun visie of gevoel omtrent vrijheid te uiten in een tekst, gedicht, lied, schilderij of film. Daarnaast was er ook een schrijfwedstrijd voor groep 4 t/m 8 van de basisscholen uit Hilvarenbeek. Schrijver Frank van Pamelen schreef hiervoor het begin van een spannend oorlogsverhaal. Leesconsulent van de Bibliotheek daagde kinderen uit om dit verhaal af te maken, en gaf hen ook een aantal handige schrijftips mee.

Vandaag worden de prijzen uitgereikt aan de winnaars. De uiteindelijke winnaar bij de kinderen was Fije Bruggeman en ze liet maar liefst 60 kinderen achter zich. Fije: “Toen Mai me belde dat ik gewonnen had, bleef ik eerst heel rustig. Maar toen ik eenmaal opgehangen had, ben ik gaan gillen en springen door de hele kamer heen. Ik wil later ook heel graag kinderboekenschrijver worden. Ik schrijf nu dan ook vaak verhalen – vooral zielige verhalen, maar soms ook grappige.” Dan is het bijna tijd dat Fije haar verhaal moet voorlezen voor de hele zaal. Of ze het spannend vindt? “Een klein beetje, maar ik ben heel tevreden met mijn verhaal, dus het komt vast wel goed.”

Van een selectie van de verhalen die zijn ingezonden voor de verhalenwedstrijd wordt door de Bibliotheek een klein e-book gemaakt; dit vind je binnenkort op deze website.