Belevingstocht Groot Loo geannuleerd

De viering van 75 jaar bevrijding van Hilvarenbeek was aanleiding om het verhaal van de bevrijding van het Groot Loo nog eens onder de aandacht te brengen. Aan de hand van de verhalen die door Jack de Kort werden opgeschreven in zijn boek “Het Groot Loo in de frontlinie” werden korte toneelstukjes geschreven door theatermaker Anke Spieringhs.

Het was de bedoeling om in mei 2020 voor alle leerlingen van groepen 6 t/ 8 van de basisscholen in Hilvarenbeek een interactieve tocht te organiseren waar ze op verschillende plaatsen nagespeelde eenakters konden bekijken die gebaseerd waren op verhalen van ooggetuigen.

Helaas gooide corona roet in het eten en daarom is er een alternatief plan bedacht. Anke heeft de toneelstukjes omgeschreven naar hoorspelen en er is een app gevuld met verhalen, de hoorspelen, foto’s en weetjes. Tussendoor kun je in de app ook nog vragen beantwoorden. Binnenkort kun je de route downloaden. De geluidsfragmenten zijn nu al op deze site beschikbaar.

Een boerengezin zit aan tafel en bespreekt de stressvolle situatie: Er gaan geruchten dat de geallieerden eraan komen en de Duitse legertroepen komen bevechten. Ze zien Duitse legertroepen in haast langsrijden richting België. Er komen Duitse Soldaten binnen in de boerderij op het Groot Loo en geven de bewoners (een gezin) opdracht om het huis onmiddellijk te verlaten. De Duitsers steken de boerderij in brand, zodat de Geallieerde tankers zich er niet acht kunnen schuilhouden.
Jan de Kort en Harrie Hesselmans vervoeren samen de gewonde Johan Prinsen, die gewond is geraakt tijdens een granaatinslag op Groot Loo 8. Onderweg worden ze beschoten. Uiteindelijk komen de 3 veilig aan bij de Nonnen in Hilvarenbeek. De schrik zit er flink in.
Julius Vroom ligt op uitkijk op zolder van Groot Loo 11, op zoek naar de Duitse stellingen. Hij speelt met een kat op het moment dat er een granaat inslaat. Julius komt er met de schrik van af, en kan zo wat informatie doorgeven aan een Engelse soldaat die hem komt helpen.
Twee gevluchte boerinnen fietsen richting het Groot Loo. Ze gaan terug naar hun boerderij zodat ze voor de koeien kunnen zorgen. Het laatste stukje van hun reis moeten ze kruipend door de sloten afleggen. Met gevaar voor eigen leven gaan ze dus op pad.