‘Operatie geslaagd’ aangrijpende voorstelling over Afghanistan veteraan

‘Operatie geslaagd’ is een aangrijpende voorstelling waarin Erik Krikke vertelt over zijn indringende ervaringen als militair hulpververlener in Afghanistan. Het theaterstuk is op zaterdag 18 januari te zien in cultureel centrum Elckerlyc.

In de operatiekamer van het Navo militair hospitaal in het Afghaanse Kandahar werd hij keihard geconfronteerd met wat oorlog met mensen doet. Openhartig vertelt Krikke in deze muziek- en theatervoorstelling dat hij terug in Nederland worstelde met een ernstig trauma. Hij wordt muzikaal begeleid door de band 7even Bridges.

‘Operatie geslaagd’ geeft een beeld van hoe militaire veteranen hun verblijf in oorloggebied hebben beleefd. Het thuisfront heeft daar nauwelijks weet van.

Op de voorgrond Erik Krikke, met om zich heen leden van de band 7Bridges.

Erik Krikke werd in de zomer van 2007 uitgezonden naar Kandahar, om daar als operatieassistent te gaan werken in het NAVO-ziekenhuis. Na terugkomst in Nederland bleek het litteken groot en werd er PTSS (post-traumatische stoornis) vastgesteld bij Erik.

Krikke besloot een boek te schrijven over zijn ervaringen onder de titel ‘Operatie geslaagd’, dat gaat over de onderbelichte kant van oorlogvoering. Het is een puur verhaal over de hulpverlener die zelf slachtoffer wordt. Erik ging er vol zelfvertrouwen heen, maar hij kwam met vele onzichtbare verwondingen terug. In zijn openhartige autobiografie beschrijft hij hoe zijn trots is afgenomen en zijn zelfbeeld afbrokkelde. En met diezelfde openhartigheid staat hij nu in het theater. 

Deze muzikale voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek dat in Nederland veel stof deed opwaaien.

‘Operatie geslaagd’ vindt plaats in het kader van het programma ’75 Jaar Vrijheid’ op zaterdag 18 januari in cultureel centrum Elckerlyc. Aanvang 20.00 uur. Kaartjes bestellen via de website van Elckerlyc.