Film in Elckerlyc: Das Schweigende Klassenzimmer

In het kader van 75 Jaar Bevrijding draait de Elckerlyc filmclub ‘Das Schweigende Klassenzimmer’, een film die gaat over onderdrukking en vrijheid. Donderdag 24 oktober, aanvang 20.00 uur.

Het verhaal speelt zich af in de communistische DDR, 1956. De avontuurlijke Theo en Kurt zijn naar West-Berlijn geweest en hebben daar op het journaal gezien dat in Boedapest een volksopstand bloedig is neergeslagen. Terug in Oost-Duitsland komen ze samen met hun medeleerlingen Lena, Paul en Erik op het idee om tijdens de les een minuut stilte te houden om zo hun solidariteit met de slachtoffers te tonen. Na de actie beschuldigt de Stasi de leerlingen van een contrarevolutie en gebruikt elk middel om een wig te drijven tussen de klasgenoten in de hoop zo de identiteit van de aanstichter te ontdekken.

Regie: Lars Kraume. Met o.a .Leonard Scheicher, Tom Gramenz en Isaiah Michalski.

Dagblad Trouw: ‘Mooi hoe de Duitse regisseur Lars Kraume een sfeer van stille paranoia neerzet in naoorlogs Duitsland’. En: ‘Het is een pakkend verhaal over ware solidariteit en burgermoed in de Koude Oorlog’.

Filmtotaal: Das Schweigende Klassenzimmer past naadloos in het rijtje titels waarmee onze oosterburen hun verleden proberen te verwerken, zoals Good Bye Lenin!, Das Leben der Anderen en Der Untergang.Het maakt bovendien duidelijk dat het verleden vele gezichten en verhalen kent; iets waarvan je niet genoeg tot je kunt nemen.

Elckerlyc Hilvarenbeek, do 24 oktober 2019, 20:00u | Entree € 6,00

Ga hier naar de site van Elckerlyc