Radiodocumentaire over student in verzet Theo Vogels

Student Theo Vogels uit Hilvarenbeek gaat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet en helpt Engelse piloten de grens over. Als de verzetsgroep wordt opgerold wordt Theo ter dood veroordeeld en naar Duitsland getransporteerd, waar voor hem een helletocht langs verschillende tuchthuizen begint. Het geschiedenisprogramma OVT van de VPRO op NPO Radio 1 zendt op 5 mei de radiodocumentaire De jongen van Zuchthaus Siegburg uit, die geheel gewijd is aan het leven van Theo Vogels in de Tweede Wereldoorlog.

 De geschiedenis van Theo Vogels is aanvankelijk nog een vaag familieverhaal waarvan niemand het fijne wist, totdat fotograaf en neef van Theo, Joep Vogels onderzoek gaat doen naar zijn oom die hij nooit gekend heeft. In archieven en letterlijk op zolders van uit het oog verloren neven en nichten vindt hij documenten én de zes brieven die Theo tijdens zijn gevangenschap in Antwerpen en Brussel naar zijn ouders stuurt. Theo is zeer gelovig en een Maria-aanbidder en laat dat in zijn brieven ook duidelijk blijken. Hij vraagt zijn ouders om een plan te maken voor een ‘kapelleke’ ter ere van zijn beschermvrouw voor als hij weer vrijkomt. Het lot blijkt hem echter slecht gezind. In Brussel wordt hij, samen met zijn medestudenten uit de verzetsgroep, ter dood veroordeeld. In Duitsland – voor zijn familie is hij dan al van de aardbodem verdwenen – doorstaat hij zware ontberingen en een wreed en onmenselijk regime in diverse tuchthuizen die worden geteisterd door epidemieën. Wegens ruimtegebrek worden vier doodzieke gevangenen in één kleine cel opgesloten. Na een gevangenisopstand en met de Amerikanen al in zicht wacht Theo in Zuchthaus Siegburg zijn bevrijding af, maar het lot beslist anders.

Deze documentaire voor Het Spoor Terug is gemaakt door de Bredase documentairemaker René Oomen.

Beluister hier de documentaire.