Jan Verhoeven, manusje-van-alles bij koningin Wilhelmina

Koningin Wilhelmina keert terug uit Engeland, 3 mei 1945. In het midden prinses Juliana. Esbekenaar Jan Verhoeven was voor de koningin een manusje-van-alles. Foto collectie Nationaal Archief.

Toen het legeronderdeel van Esbekenaar Jan Verhoeven zich op 11 mei 1940 moest terugtrekken vanuit Deurne, kon hij niet vermoeden dat zijn reis zou eindigen als manusje-van-alles op het landgoed in Engeland waar de leden van het Koninklijk Huis naar toe gevlucht waren.
Van Deurne naar Heeze ging de tocht, over Eindhoven en Best naar Breda. Vandaar te voet, met paard en wagen of op een gestolen fiets. Het onderdeel van Jan Verhoeven beschikte over twaalf vrachtwagens. Allen met maar één doel: uit handen van de Duitsers blijven.

Op de vlucht via België naar Frankrijk
In Zegge (West-Brabant) verzamelden ze om de route af te spreken. Vervolgens reed de kolonne via Antwerpen naar Sluis in Zeeuws-Vlaanderen waar ze Prins Bernard ontmoetten die op weg was naar Engeland. Daarna werd de terugtocht, die eigenlijk meer een vlucht was, voortgezet. Aangekomen bij het Franse stadje Lisieux kreeg de kapitein een nieuwe opdracht. Hij moest met zijn legeronderdeel Engeland zien te bereiken. In de Franse havenstad Cherbourg lag al een vrachtschip voor hen klaar. De volgende dag om reden ze al van boord in de Engelse havenstad Southampton. Bij Jan thuis in Esbeek dachten ze dat hij in een krijgsgevangenkamp zat, maar in werkelijkheid was hij dus veilig in Engeland aangekomen.

Stubbings House in Maidenhead, Engeland
Op zekere dag moest Jan bij de kapitein komen. Hij was een van de geselecteerden die koningin Wilhelmina en de rest van de Koninklijke familie moesten bewaken. Daarvoor moest Jan naar het landhuis Stubbings House in Maidenhead. Maar in plaats van de hele dag op wacht te staan moesten de soldaten er van alles doen: koeien voeren, boter maken, in de keuken helpen, boodschappen doen en allerlei andere karweitjes.
Ze bleven daar tot mei 1945. Toen werden ze overgevlogen naar Nederland en landden op vliegveld Gilze-Rijen.
Intussen waren zijn ouders al op de hoogte gebracht van zijn terugkeer en reken er maar op dat er in huize Verhoeven feest gevierd werd!

 

Bekijk hier filmbeelden van de aankomst van Wilhelmina op vliegveld Gilze-Rijen.