In deze boerderij zaten onderduikers

De boerderij van de familie Van Gisbergen in de Veldhoven. Het karakteristieke luik is nog steeds herkenbaar. Deze foto is voor de oorlog gemaakt.

Over mensen die in Hilvarenbeek zaten ondergedoken is niet zo heel veel bekend. In de boerderij van de familie Van Gisbergen in de Veldhoven (met de boomgaard) zaten ook mensen die op de vlucht waren van de Duitse bezetter. In het in 2017 verschenen ‘Fotoboek familie van Gisbergen Hooge – Mierde Hilvarenbeek’ wordt daar gewag van gemaakt. Een van de niet met name genoemde familieleden zegt daar o.a. het volgende over:

‘Oma hielp Joodse vluchtelingen die op weg waren naar België. Vanuit het verzet kreeg ze te horen dat er vluchtelingen onderweg waren. Oma zette dan eten en drinken klaar in de hooischuur omdat ze dan kon doen of ze van niets wist. Ze kregen melk, brood, ham of spek al naargelang er in huis was.’ Die oma was de weduwe Marie van Gisbergen – Swaanen (1881 – 1961), moeder van negen kinderen (een dochter was eerder aan een longontsteking overleden).

Uit het boek: ‘Er verbleven ook onderduikers in huis. Jongens/mannen uit het dorp die niet wilden worden opgepakt om te gaan werken in Duitsland. Ze schuilden in de opkamer. Er was een onderduiker die als ze gingen eten op de trap naar de opkamer zat zodat hij als de Duitsers eraan kwamen, kon vluchten naar de opkamer. Het helpen van mannen die anders tewerkgesteld werden was minder gevaarlijk dan het helpen van Joden’.

De auto van Piet van Gisbergen in de oorlog, de koplampen zijn grotendeels afgedekt.