Teun van Egmond: Geef vrijheid door

Teun van Egmond tijdens de Dodenherdenking op het binnenplein van het gemeentehuis.

 

Teun van Egmond uit Esbeek sprak onderstaande tekst uit tijdens de Dodenherdenking 2018 in Hilvarenbeek. Hij is werkzaam als chirurg in het St. Elisbethziekenhuis en bij Defensie. In die laatste hoedanigheid is hij ook actief in oorlogsgebieden. 

“Elk jaar leg ik op 4 mei bloemen bij de gedenksteen die is gemetseld in mijn tuinmuur aan het Gerrit Kuijperspad. Gerrit Kuijpers stierf op 26 december 1947 in Java, 21 jaar oud.

In 1941, acht maanden voordat de Verenigde Staten zich in de Tweede Wereldoorlog mengde sprak hun president Roosevelt het Amerikaanse congres toe over de 4 essentiele menselijke vrijheden.

De vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van geloof, vrijwaring van gebrek en de vrijheid van angst

Vrijheid van meningsuiting: dat is niet alleen kúnnen zeggen wat je wilt maar soms ook móeten zeggen wat anderen niet durven uitspreken. Journalisten wereldwijd spelen daarbij een belangrijke rol. Nog vorige week kwamen 9 journalisten om bij een bomaanslag in Kabul.

Remco Campert zegt:  jezelf een vraag stellen, daarmee begint verzet, en dan die vraag aan een ander stellen.
Maar de vrijheid om iets te zeggen mag en kan de vrijheid van een ander nooit beperken.

Vrijheid van geloof houdt in:  iemand een ander geloof gunnen maar ook de de vrijheid om niet te geloven te accepteren. In veel landen waar ik  heb gediend speelt de vervolging van geloofsgroepen  een cruciale rol in de oorsprong van de  meest gruwelijke conflicten.

Vrijwaring van gebrek. Mensen hebben recht op basale voorzieningen. Voedsel, een plek om te wonen, onderwijs. Het principe om slachtoffers – ook oorlogsslachtoffers – te steunen, een veilige plek te geven, dat principe is onverminderd nodig en actueel met alle oorlogsslachtoffers die een veilig thuis zoeken. In Kabul zag ik in 2002 rijen meisjes buiten staan wachten tot ze weer naar school konden gaan, voor het eerst na zeven jaar terreur onder de Taliban die ze onderwijs verbood.

In ons land, een van de meest welvarende van de wereld siert het ons ruimhartig te zijn in het delen van die welvaart met diegenen die álles verloren hebben. Ook in onze gemeente moeten  we in ons hart ruimte maken voor vluchtelingen.

De vrijwaring van angst: Dit gaat over een veiliger wereld. Kern van de inzet van Nederlandse troepen in het buitenland. Zowel in VN als NAVO verband, soms robuust, soms strijdend, adviserend, ondersteunend en als buffer tussen strijdende partijen zoals in Libanon, Cambodja, Eritrea, Kosovo, Bosnie, Afghanistan,  Irak en Mali en nog vele andere landen. Vrijwaring van de angst voor terrorisme, de angst voor onderdrukking, de angst voor het verliezen van basale mensenrechten.

Geef vrijheid door. Doorgeven, een werkwoord

De filosofe Tamar de Waal zegt: wie principes meteen inruilt als ze worden getest heeft ze nooit gehad.Ook zegt ze: Naastenliefde , solidariteit en vrijheid zijn nog steeds essentiele waarden in het samenleven.

Essentiële waarden in onze gemeente waar mensen soms hun leven hebben gegeven om deze waarden te bevechten.
Essentiële waarden in ons land.
Maar bovenal essentiële waarden in ons hoofd en in ons hart

Vrijheid móet beschermd worden, voortdurend. We moeten steeds opnieuw nadenken over de wijze waarop de vrijheid beschermd moet worden, elke dag weer.

Als de vrijheid op de proef gesteld wordt moeten we haar nog steviger omarmen.”

» Bekijk ook het videoverhaal van Teun van Egmond

De vier vrijheden volgens de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt (1882 – 1945).