Joep Vogels: ‘Waar zou ik zelf staan in de oorlog?’

Ton Wagemakers (l) en Joep Vogels tijdens de boekpresentatie in de Portrettenzaal van Tilburg University. Foto Joep Eijkens.

In de portrettenzaal van de Universiteit van Tilburg is op vrijdag 8 september onder grote belangstelling het boek ‘Student in verzet’ gepresenteerd. Ton Wagemakers, o.a. oud-directeur van het Mommerskwartier in Tilburg, bood het eerste exemplaar aan aan auteur Joep Vogels.

In het boek beschrijft hij het korte leven van zijn oom Theo Vogels die in de Tweede Wereldoorlog min of meer toevallig bij het verzet tegen de Duitse bezetters betrokken raakte. Theo, die studeerde aan de toenmalige Economische Hogeschool Tilburg, moest zijn inzet met de dood bekopen. Hij overleed kort na de bevrijding in Duitsland, waar hij gevangen had gezeten, aan een ziekte. Bij de presentatie ging Joep Vogels in op zijn zoektocht naar het verleden van zijn oom. En hij zei zich vaak te hebben afgevraagd: Zou ik mij net als mijn oom bij het verzet hebben aangesloten? Zou ik dat grote risico hebben willen nemen? Een vraag die niet te beantwoorden is.