Grootse herdenking in 2019 van de bevrijding van Brabant

Op 5 mei 1945 was met de capitulatie van de Duitse bezetter de Tweede Wereldoorlog in Nederland officieel ten einde. Maar het zuiden was al een half jaar eerder grotendeels bevrijd. Dat wordt in het najaar van 2019, 75 jaar later, groots gevierd. Ook in de gemeente Hilvarenbeek zal er in die periode een programma worden opgezet rond dit thema.

Vanaf 17 september 1944 trokken geallieerde troepen bij Sint Oedenrode Noord-Brabant binnen en bevrijdden al vechtend stad na stad, dorp na dorp. Op 3 oktober bereikten de soldaten Diessen, een dag later gevolgd door Hilvarenbeek. Daarmee was het leed niet geleden want her en der werd er nog enige dagen strijd geleverd en ook was er het risico van door de Duitsers afgeschoten granaten.

Ook op provinciaal niveau is er veel aandacht voor de bevrijding van Brabant. Onder de naam ‘Crossroads Brabant’ wordt er een programma ontwikkeld dat draait om mensen en hun persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Voor deze insteek is gekozen omdat met verhalen mensen meer dan feitelijke informatie, kunnen boeien. Het zijn deze menselijke verhalen die het oorlogserfgoed beleefbaar en zichtbaar maken, in het heden en in de toekomst.

Crossroads wil een canon maken van 75 verhalen, die in allerlei facetten de Tweede Wereldoorlog in Brabant invoelbaar maken. De organisatie is dan ook op zoek naar oorlogsverhalen van mensen over levensveranderende gebeurtenissen, ingrijpende keerpunten of keuzemomenten die de levens van mensen voorgoed veranderden. En die verhalen worden vertolkt op de locatie waar de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en waar als het ware de geschiedenis is geschreven.

Meer informatie bij Crossroads Noord-Brabant

In dit filmpje uitleg over Crossroads