Biest-Houtakker

Er zijn maar een enkele foto’s van het dorp uit de oorlogsperiode.
[Bron: Beeldonline Regionaal Archief Tilburg; particulier archief]

 

 

Toen de beschietingen van de Biest te hevig werden, werd op 10 oktober 1944 het hele dorp hals over kop geëvacueerd naar Moergestel. Toen ook daar het oorlogsgeweld losbarstte trokken de meeste inwoners door naar Tilburg. Op 25 oktober konden ze terug. Het dorp was grotendeels leeggeroofd en verwoest, net als een aantal andere dorpen in de Kempen zoals Alphen. Op de foto staan de families Van Oort en Wijten, die bij de familie Van Sprang in Tilburg onderdak hadden gevonden, klaar met alles wat ze nog hadden, voor de terugkeer naar de Biest.

Noodpont Biest-HoutakkerDe beschadigde brug over het Wilhelminakanaal, mei 1942. Op het vlot, dat diende als veerpont, op de voorgrond Gertruda Barten-Kwaaijtaal met Corrie Barten. Op de tweede rij van links naar rechts Bart Barten, Marie Barten, Leen Barten, Toon Palinckx en brugwachter Hendrik Barten. Achteraan Henk Barten. Bron: Hilvarenbeek en zijn kerkdorpen. Jef van Gils en Ronald Peeters.

 

Noodbrug Biest-Houtakker
Noordbrug over het Wilhelminakanaal, bij Biest-Houtakker.

 

Kerk Biest-HoutakkerKerk en pastorie van Biest-Houtakker, jaren twintig.

 

Wilhelminakanaal

Het Wilhelminaknaal was een flinke barrière voor oprukkende troepen, zowel aan het begin van de oorlog, als aan het eind. Ter hoogte van Tilburg moesten diverse bruggen het ontgelden, waaronder de belangrijke spoorbrug aan de Bosscheweg. Ook het lokale verkeer had er veel hinder van dat bruggen over het kanaal opgeblazen waren. Net als in Biest-Houtakker loste men dat provisorisch op met kleine pontjes.

 

Spoorbrug TilburgDe spoorbrug over het Wilhelminakanaal, ter hoogte van de Bosscheweg, werd in de meidagen van 1940 door de oprukkende Duitse troepen vernield.

Brug HeikantDe vernielde brug bij de Heikantsebaan in Tilburg, 1944.

Noodpont TilburgEen van de noodpontjes over het Wilheliminakanaal in Tilburg, 1944.

[Bericht geplaatst april 2015]