Foto’s van Diessen, Haghorst, Baarschot in de oorlogsjaren

Bron: ‘In bange en in blije dagen’- Diessen in oorlogstijd (1995) 

Dienstplichtige soldaten werden vanaf augustus 1939 opgeroepen voor mobilisatie. Diessenaar Toon van Doormaal (hier op brancard) was in de Peel gelegerd.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het aanleggen van een prikkeldraadversperring in de Peel. Ook soldaten uit Diessen hielpen mee. Bij de inval door de Duitsers op 10 mei 1940 werd er fel gevochten in Oost-Brabant.
Jan de Vries was bij het vliegveld Ypenburg (Den Haag) gelegerd. Daar landden op 10 mei 1940 grote aantallen Duitse parachutisten. Ook hier werd fel gevochten, maar de overmacht was te groot. De Vries raakte ernstig gewond en overleed twee weken later.
Provisorisch graf van een Duitse soldaat aan de Willekensdreef.
De graven van de gesneuvelde Franse soldaten en van Jan de Vries, op de parochiële begraafplaats.Vier van de Fransen zijn na de oorlog herbegraven in Frankrijk; de andere zeven op de Algemene Franse Begraafplaats in Kapelle. In Diessen staat nog een kruis dat herinnert aan de dappere Fransen.
Korporaal der cavalerie Jan de Vries. Hij overleed, 21 jaar oud, aan zijn verwondingen in een Haags ziekenhuis. Hij is de enige Diessense soldaat die in de oorlog is gesneuveld.
Gust de Vries – broer van Jan – was gelegerd in de buurt van Veghel. Hij werd als Duitse krijgsgevangene eerst naar Bocholt en later naar Neubrandenburg getransporteerd. Een maand later mocht hij naar huis.
Duits publicatiebord bij het gemeentehuis van Diessen.
In de nacht voor koninginnedag 1941 (dat was toen nog 31 augustus) trokken Gust de Vries, Toon van Nieuwkuijk en Janus van Heerbeek er na spertijd op uit, om met geschilderde leuzen hun woede te uiten op de Duitse bezetters en de landverraders van de NSB.
In 1943 kwam het bevel van de Wehrmacht, dat alle soldaten moesten terugkeren in krijgsgevangenkamp. Daar maakten mensen zich boos over en in Diessen weigerden boeren boeren uit protest nog melk te leveren. De foto, gemaakt op 3 mei in de winkel van Jan van Hoof, getuigt daarvan. Na een paar dagen verliep de melkstaking.

 

Om de productie van zware wapens op peil te houden, roofden de Duitsers bronzen luidklokken, zo ook in Diessen.
Familie P. van de Hout in de schuilkelder tijdens de gevechten tussen terugtrekkende Duitse troepen en oprukkende geallieerden.
Graf van Engelse Corporal Read, gesneuveld in Hilvarenbeek en begraven in Diessen.
Aan het eind van de oorlog werd de sluis in Haghorst gebombardeerd.