Digitaal monument voor omgekomen studenten – Adriaan Brekelmans was een van hen

Adriaan Brekelmans

Op 4 mei 2017 is op de campus van de Universiteit van Tilburg een gedenkwand en een digitaal monument onthuld ter herinnering aan 22 Tilburgse studenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen door bombardementen, verzetsactiviteiten, in concentratiekampen of aan de gevolgen van dwangarbeid en ziekte. Een van de slachtoffers was de student Adriaan Brekelmans (1915 – 1944), afkomstig uit Biest-Houtakker.

Het Tilburg Cobbenhagen Center (TCC) heeft in het afgelopen jaar, in samenwerking met het Regionaal Archief Tilburg, toegewerkt naar de lancering van een digitaal monument. Het monument kwam mede tot stand door een crowdfundactie van Tilburg University, met steun van studentenverenigingen T.S.C. St. Olof, T.S.R. Vidar en de Kunst- en erfgoedcommissie.

Het monument heeft de vorm van een website die functioneert als virtuele gedenkplek en creatief discussieplatform. Want de initiatiefnemers willen ook een relatie leggen met het heden. Op de vraag ‘Wat zou jij doen’ reageren studenten en medewerkers op de website in briefvorm op de verhalen, dilemma’s en keuzes van de studenten die de oorlog niet overleefden.

 

Ga hier naar de beschrijving van Adriaan Brekelmans
Ga hier naar de herdenkingswebsite