Expositie: Gegijzeld maar niet verslagen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten kopstukken van ons land onschuldig gevangen in Beekvliet, Haaren en Ruwenberg. In St. Michielsgestel is nu een expositie die het dagelijks leven van de gegijzelden in beeld brengt. 

Zo’n 460 wetenschappers, schrijvers, musici, politici, ondernemers, edelen, vakbondsbestuurders en geestelijken werden op 4 mei 1942 door de Duitze bezetter van hun bed gelicht. Om vervolgens geïnterneerd te worden in Kleinseminarie Beekvliet, Grootseminarie Haaren en later in Internaat Ruwenberg. Een van de gegijzelden was Bekenaar ir. Cees van Meel. 

Duitse soldaat houdt de wacht bij gijzelaarskamp Beekvliet.

De expositie maakt onderdeel uit van de viering van 75 jaar bevrijding van ons land. De essentie daarvan is dat voor echte vrijheid democratie een voorwaarde is, een democratie met hart en oog voor iedereen… Een democratische rechtstaat die het verdedigen waard is, en waar we gezamenlijk verantwoordelijk voor zijn en inspanningen voor moeten blijven doen. Met deze expositie willen de initiatiefnemers het besef van de waarde van vrijheid en de inhoud ervan borgen, voor nu en voor de toekomst.

De expositie is te zien In en om de Beekvliet-boerderij, voorheen deel uitmakend van het grote complex van Gijzelaarskamp Beekvliet. De gegijzelden leefden onder een voortdurende dreiging en angst. Dieptepunt was de executie van acht mannen. Vijf werden op 15 augustus 1942 ’s nachts heimelijk doodgeschoten op het Landgoed Gorp en Roovert. Daar vindt bij de fusilladeplaats nog elk jaar een herdenking plaats. 

Meer informatie op de website www.gijzelaarskampbeekvliet.nl